Associate partner, landschapsarchitect

Marijne Beenhakker

Marijne kijkt met een analystische én poëtische blik naar het landschap. Ze benadert opgaven integraal en werkt door de schalen heen. Marijne is overtuigd van de kracht van samenwerking: met specialisten (zoals hydrologen en ecologen), collega’s, opdrachtgevers en stakeholders. Haar werkveld is breed: van het ontwikkelen van complexe gebiedsvisies tot concrete inrichtingsvoorstellen voor de publieke ruimte. Haar belangrijkste aandachtsvelden zijn bodem/ water, natuurontwikkeling en cultuurhistorie. Eerste ideeën ontstaan meestal snel, vanuit intuïtie en associatie. Deze worden aangescherpt en verdiept op basis van analyse en ontwerpend onderzoek. Een heldere redeneerlijn en doelgerichte verbeeldingen brengen alles samen.

Aandachtsvelden

De laatste jaren werkte Marijne aan verschillende opgaven met een centrale rol voor een duurzaam bodem- en watersysteem. Momenteel wordt gewerkt aan de afronding van Toekomstbeelden 2120 voor de Zuidelijke en de Noordelijke IJsselvallei, in samenwerking met de WUR. Met HydroLogic (adviesbureau op het gebied van water) werd in 2023 een handelingsperspectief voor een Toekomstbestendige Heuvelrug, Gooi- en Vechtstreek ontwikkeld. Het project is gepubliceerd in het jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur van dat jaar. Eerder werd voor de zuidelijke Heuvelrug het Ambitiedocument Blauwe Agenda opgesteld. In 2021 is de Watervisie Waterschap Zuiderzeeland gepubliceerd. In 2020 is de bijzondere visie voor Waterlandschap Pauwels afgerond, waarbij de stad Tilburg is ontdekt als schoonwaterbron voor het landschap: een radicale fysieke én mentale omkering met het verleden. Hieruit volgde concrete deeluitwerkingen: de inpassing van 2 Stedelijke waterbergingen in Tilburg Noord.

Marijne heeft hart voor de natuur. In Natuur- en Klimaatlandgoed Zwaluwenbunders komen de bijzondere condities van het bodem- en watersysteem tot expressie in natuurontwikkeling en klimaatmaatregelen, in een plan dat ook duurzame landbouw en recreatie verenigt. Voor het project Uitstraling Duin- en Bollenstreek werden ecologische bermen ontworpen die de aanwezige landschapstypen accentueren. Het project werd geselecteerd voor het jaarboek 2022. Natuur- en recreatiewinst voor De Hollandse Hout is een voorstel om de relatie tussen de Oostvaardersplassen en Hollandse Hout recreatief en ecologisch te versterken door binnen het bosgebied een slenk aan te leggen, met een slimme ontgrondingsstrategie als financiële motor.

Met subtiele maar doelgerichte ingrepen is met het Landschapsplan Theemswegtracé het havengebied van Rotterdam toegankelijk gemaakt en ecologisch verrijkt. Voor de Ontwikkelstrategie Oosterwold deel 2 zijn vanuit het gedachtengoed van Oosterwold 1, de geleerde lessen, gebiedsspecifieke omstandigheden en actuele opgaven de kansrijke strategieën voor deel 2 verkend. Het project Hollands Buiten is een uitgebreide visie op de toekomst van landgoederen en buitens in provincie Zuid-Holland. Het ambitiedocument Landgoederenzone Rijswijk laat zien hoe toekomstige plannen in het gebied kunnen bijdragen cultuurhistorische, natuur- en recreatieve waarde. Kleinschaliger projecten op het gebied van erfgoed zijn De Tuinen van Hoogerlust en Landgoed Horssen.

Samen met Stichting Probos maakte Marijne deel uit van het H+N+S team dat de workshops Biomassateelt als ontwerpopgave begeleidde. In augustus 2016 verscheen een publicatie van Probos. Later volgde een Masterclass Functioneel Landschap in samenwerking met ZLTO.