3. Koppeling vraag en aanbod
Het ligt voor de hand om waar mogelijk de energieopwekking dicht bij de energiegebruiker te plaatsen. Het is vanuit de beleving helder als vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld zijn. Naast deze associatieve koppeling kunnen vraag en aanbod ook in functionele zin aan elkaar gekoppeld worden. Eigenaren van grote dakoppervlakten zouden bijvoorbeeld hun dakoppervlak kunnen verhuren aan een zonne-collectief
4. Betrekken omwonenden / stakeholders
Omwonenden of andere stakeholders uit de omgeving te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe energieprojecten biedt kansen. Lokale kennis kan benut worden, een project kan naar de wensen van de betrokkenen ingericht worden en er kan (co)financiering georganiseerd worden. Hierdoor ontstaat eigenaarschap - en dus draagvlak - voor het project. Omwonenden delen ook mee in de lusten, niet alleen in de lasten.
5. Ontwerpopgave op alle schaalniveaus
Hernieuwbare energieopwekking heeft vrijwel altijd een ruimtelijke impact en daarmee een ruimtelijke opgave. Op ieder schaalniveau is dit aan de orde, waarbij het grote het kleine beïnvloedt en omgekeerd. Zoek afstemming met de ontwikkelingen in de omgeving / regio, ontwikkel heldere concepten en opstellingen en hou rekening met het 'ontvangende' landschap en de inpassing en vormgeving van windturbines of zonnepanelen.