Energie-transitie + Perspectief

Atelier Groningen: perspectieven van de energietransitie

IABR–Atelier Groningen is een samenwerking van de IABR en de provincie Groningen, de gemeente Groningen, Eemsdelta Regio en de Regio Groningen-Assen. Ateliermeester is Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschaps-architecten). Het onderzoek en ontwerpend onderzoek wordt verricht door E&E Advies, Quintel Intelligence, van Paridon x de Groot (i.s.m. LINT), Maat Ontwerpers, het Atelier Stadsbouwmeester van de gemeente Groningen (met MD Landschapsarchitecten, Specht Architecten en Studio MARCHA), DAAD Architecten en H+N+S Landschapsarchitecten.

De Nordic City: Energietransitie als kans

Hoe kan de energietransitie een wenkend perspectief opleveren voor de regionale economie en de ruimtelijke kwaliteit van stad en regio? Dat was de vraag waarmee het IABR–Atelier Groningen van start ging. In een intensief traject van ontwerpend onderzoek en uitwisseling met experts en betrokkenen uit stad en regio dat meer dan een jaar duurde, zijn vier vergezichten ontwikkeld: Energy Port, Biobased Economy voor het Noorden, Groningen slimme Energiestad en Duurzame en veilige dorpen.

Deze vergezichten komen voort uit een grondige verkenning van de omschakeling naar hernieuwbare energie tussen nu en 2035 en hoe daar economisch vruchten van kunnen worden geplukt. Het economisch effect van de energietransitie blijkt substantieel te worden als goed wordt gekeken naar de verbindingen die de energiesector kan aangaan met de andere economische pijlers van stad en regio: de landbouw, de chemie, de kennisinstellingen, de ICT en de bouw.

De film ‘ De Nordic City’ laat zien dat de kansen voor energietransitie in Groningen ruim voorhanden zijn en dat stad en regio een voorlopersrol kunnen gaan innnemen als alle betrokken partijen echt werk maken van de energietransitie.