Opmaat voor grootschalige energielandschappen
Een aantal landschappen van Overijssel biedt aanleiding voor de ontwikkeling van grootschalige energielandschappen waarin diverse opgaven met elkaar kunnen worden aangepakt. Denkbaar zijn energielandschappen in de jonge veldontginningen en in de hoogveenontginningen. Beide gebieden die door grootschalige ontginning geschikt gemaakt zijn voor de landbouw. Maar daardoor ook met beperkte landschappelijke kwaliteiten en specifieke problematiek. De landbouw vraagt om een verduurzaming, terwijl opgaven als waterberging, weidevogelproblematiek en biodiversiteit ook aangepakt moeten worden. Het energielandschap (al dan niet via een constructie van een energie-fonds) kan bijdrage aan de transitie van het hele gebied en daarmee de aanleiding vormen en mede-financier worden om meerdere opgaven structureel aan te pakken.
Belangrijke lessen voor de RESsen
Om bovenstaande ambities te kunnen realiseren zijn een aantal voorwaarden van belang. In de eindrapportage worden tien aanbevelingen gepresenteerd. De belangrijkste op een rij.
Energie-concepten per gebied
De impact van de opwek van zon- en met name windenergie is enorm. Om de impact dragelijk te maken en acceptatie te vergroten is het kiezen voor heldere leesbare concepten in een samenhangend gebied belangrijk en hierop vervolgens streng regie te voeren (vanuit provincie en betrokken gemeentes). Twente, het IJsseldal of het Vechtdal zijn bekende voorbeelden van een samenhangend gebied .
Sturen op kwaliteit en meervoudigheid binnen energieconcepten
De tijd van monofunctionele energieprojecten is voorbij. De businesscase is ruim genoeg om brede inpassing, meervoudig gebruik en uitgebreide financiële participatie mee te nemen in het project. De handreiking geeft talloze voorbeelden van de kansen die meervoudigheid met zich meebrengen. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig om deze ambitie op meerdere niveaus (gemeentelijk en provinciaal) af te dwingen en zodoende kwaliteit te kunnen realiseren binnen de provincie. Ook in de doorrekening voor de energie-omvang en businesscases dienen realistische getallen genomen te worden waarin kwaliteit is meegenomen.
Speelruimte zoeken binnen randvoorwaarden
Sommige beperkingen lijken hard, vooral als ze op een kaart worden geprojecteerd. Onderzoek binnen alle beperkingen de speelruimte. Kunnen de straaljagerpaden voor defensie ter discussie worden gesteld? Welke vormen van energie-opwekking zijn wel in weidevogelgebieden mogelijk? En op welke manier zijn windturbines in een nationaal landschap wenselijk?