Projectleider, stedebouwkundige

Jan Wilbers

Jan is stedebouwkundige en projectleider bij H+N+S Landschapsarchitecten. Hij houdt zich vooral bezig met visie- en planvorming op de regionale schaal. Door middel van werkateliers, onderzoek en het opstellen van een ruimtelijk verhaal zoekt hij naar gedragen oplossingen en perspectieven die zoveel mogelijk bijdragen aan de kwaliteit en de toekomstige bruikbaarheid van het landschap.

Achtergrond

Jan studeerde stedebouw aan de TU Delft (2012, cum laude). Voordat hij bij H+N+S kwam werken, ondersteunde hij curator Dirk Sijmons in de aanloop naar de 6e IABR - Urban by Nature, in 2014, over het ‘stedelijk metabolisme’ de milieuopgave van de verstedelijking, en het ontwerpen aan het verstedelijkt landschap. Ook deed Jan bij de TU Delft - samen met een internationaal team met ontwerpbureaus, het PBL en de AKPT (National Territorial Planning Agency of Albania) - onderzoek naar het ‘metabolisme’ van Albanië, toegespitst op water, energie, voedsel en recreatie; (2014-2015). Hij was ontwerper voor de provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK) Jandirk Hoekstra voor de provincie Noord-Holland en zo betrokken bij allerlei opgaven over landschappelijke bescherming, grootschalige landbouw, de energietransitie, mobiliteit en verstedelijking, en landschap en cultuur(historie) in Noord-Holland (2015-2016). Hij woonde en werkte een tijd in het buitenland en kwam in 2019 naar H+N+S. In 2023 werkte Jan als zelfstandig regionaal ontwerper en volgde hij een basis timmeropleiding bij het Ambachtelijk Botenbouw Centrum Amersfoort. Sinds 2024 werkt Jan weer bij H+N+S.

Aandachtsvelden

Het merendeel van Jan’s werk richt zich op de regionale schaal. Met betrekking tot klimaatadaptatie veelal, zoals de Werkplaats Drentsche Aa, waarin overheden en gebiedspartijen samen een perspectief opstelden voor een klimaatadaptief stroomgebied. Of aan een perspectief voor de binnenduinrand dat werd opgesteld voor drinkwaterbedrijf PWN en dat de verwachte ontwikkelingen vanuit klimaatverandering gebruikt als aanzet voor een verbetering van de ecologische en recreatieve potentie van de binnenduinrand in Noord-Holland. Ook stelde hij samen met de gebiedstafel een perspectief op voor het bijzonder provinciaal landschap voor Midden-Delfland. Momenteel is Jan lid van het IJ-team, waarin hij advies geeft over de omgevingskwaliteit van deelgebieden en concrete initiatieven van het IJsselmeergebied, gericht op ruimtelijke samenhang en vanuit het bodem- en watersysteem.

Jan heeft ook veel gewerkt aan het thema energie, bijv. bij de RES-Groningen, waarin de energie-opgave nadrukkelijk wordt gekoppeld aan de verschillende schalen in het Groninger landschap. Of het onderzoek Energienetwerk en Ruimte voor de provincie Noord-Holland, over de mogelijkheden om sturing te geven aan de energietranstitie vanuit ingrepen in het elektriciteitsnetwerk.

Ook de thema’s natuur, recreatie, verstedelijking, en de spanningen hiertussen komen in veel van zijn werk terug. Zo wordt er in het Ruimtelijk Kader Ontwikkelingen Kustzone (KROK) een blauw-groen en een rood-oranje raamwerk ontwikkeld om ontwikkelingen naar schaal en drukte in te kunnen passen.

Samen met Jandirk Hoekstra maakte hij de 'Boezemfilm'. In zeven episoden wordt daarin het verhaal van het boezemsysteem verteld en wordt onder meer ingegaan op de fragiliteit, de onbedoelde schoonheid en de verbindende werking van de boezem.