Oostelijk Flevoland
Aan de oostrand van de polder is het gebied wat natter, als gevolg van regionale kwel. Vanaf hier stroomt het water trapsgewijs af naar lagergelegen landbouwgebied. In de toekomst kan het ‘cascadesysteem’ worden uitgebouwd, bijvoorbeeld door een volledig doorgekoppeld kwelbekensysteem rond een vernat gebied. In tijden van wateroverschot kan het water rechtstreeks worden afgevoerd naar de randmeren. Dit is gunstig voor de waterbalans, leidt tot energiebesparing, verbetert de natuur- waarden en is voordelig voor de landbouw.
In Oostelijk Flevoland is de bodemdaling beperkt en zijn de omstandigheden voor landbouw in principe goed. Maar, ten noorden van Lelystad komt zoute kwel voor: dit is voor veel landbouwgewassen ongunstig. Door slim waterbeheer, zoals ‘spaarwater’-maatregelen, anti-verziltingsdrainage, een eigen watervoorziening of minder grondwater oppompen kan de zoutbelasting worden verminderd.
Om te blijven voldoen aan de veiligheidsnormen moeten sommige dijktrajecten in de nabije toekomst worden versterkt. Deze grote ingrepen vormen een interessant momentum om het dijklandschap veel kleurrijker te maken, bijvoorbeeld door ze een meer natuurlijke en recreatieve functie te geven.
Waar nodig kunnen gemengde rioleringsstelsels worden gemoderniseerd gelijktijdig met vernieuwing in de openbare ruimte en realisatie van meer waterberging.