Intimiteit en het onverwachtse
Het karakter van Have Halbertsma vertoont gelijkenissen met het hart van het dorp Grou. Het is een fijnmazig weefsel van gezellige straten, pleinen en kleine havens. Een wereld die de menselijke schaal omarmt, waarbij elke hoek telkens weer een onverwachte en unieke aanblik biedt. Deze intieme binnenwereld grenst aan de rand steeds aan het weidse landschap van het Friese merengebied en de uitgestrekte polders.
Een gevarieerde wijk
Ondanks de beperkte omvang kent de wijk een hoge diversiteit zowel qua woonprogramma als sfeer. Enerzijds wordt aangesloten bij de intieme sfeer van het historische dorpshart en anderzijds bij het karakter van Grou als hét watersportdorp van Friesland. Net zoals het dorpshart van Grou biedt Have Halbertsma plaats aan een grote variëteit aan Grousters. Die omvat alleenstaanden, jonge gezinnen, senioren, starters op de woningmarkt of doorstromers die op zoek zijn naar een andere woning. Deze diversiteit komt tot uiting in verschillende woningtypen en prijsklassen. Deze zijn niet geconcentreerd in specifieke buurten, maar liggen in verschillende verhoudingen gemixt door de gehele wijk. Deze mix zorgt voor een grote variëteit aan straat- en waterprofielen en draagt bij aan een gevarieerde volumeopbouw van het straatbeeld.
Overgang openbaar-privé
De charme van Have Halbertsma ligt onder andere in de interactie tussen openbaar en privé, en daarmee ook tussen voorbijganger en bewoner. De inrichting van de randen tussen openbaar en privé behoeven daarom extra aandacht. Ze zijn belangrijk voor het stimuleren van sociaal contact en dragen bij aan het vergroenen van de wijk. In het stedenbouwkundige plan is een variatie aan type straatprofielen opgenomen. De meest kenmerkende onderdelen worden hieronder beschreven.
Privaat en publiek groen
Have Halbertsma is een diverse, toekomstbestendige woonwijk met relatief veel ruimte voor water en groen ondanks de compacte opzet. De grote winst zit in de verfijning van de grens tussen openbaar-privé zodat meer ruimte voor groen ontstaat voor het collectief. Tijdens de bewonersavonden bleek dat een deel van de toekomstige bewoners geen behoefte heeft aan een tuin, maar wel graag groen wil wonen. Aan de noord-westzijde is daarom ruimte gemaakt voor een bijzondere woonvorm. Deze woningen krijgen geen private tuin maar een verhoogde vlonder aan het park met weids uitzicht over de Bliken. Een park dat toegankelijk is voor de gehele wijk, beheerd wordt door de gemeente en ruimte biedt aan ecologie en waterberging. Het mooiste; de bewoners hoeven het park niet te onderhouden maar kijken wel uit over het groen. Een win-winsituatie voor zowel de bewoner, de buurt als de flora en fauna. Verder worden aan de randen van de private kavels hagen aangeplant en is de openbare ruimte gereserveerd voor borders en bomen.
Aanmeren
Water vormt het hart van Have Halbertsma. De nieuwe gracht brengt het water van de Rjochte Grou diep de nieuwe wijk in als belangrijke ruimtelijke identiteitsdrager. Ook ontstaat er zo meer kadelengte met aanlegplaatsen, zowel publiek als privaat, deels voor zeilboten (met staande mast) en deels voor sloepen. De bewoners van Have Halbertsma kunnen de wijk bereiken met de boot.