ontwerpend + onderzoek

Perspectieven voor een watergevormde Naad van Brabant

De naad van Brabant is een kwelzone, die zich uitstrekt van west naar oost Brabant. Deze zone is nu niet goed herkenbaar meer, er is steeds minder kwel door verdroging op de hoge zandgronden en het gebied wordt sterk gedraineerd. Om toenemende wateropgaven, zoals droogte en wateroverlast het hoofd te bieden is een watertransitie nodig. Daarbij zal de Naad van Brabant natter worden. Wat zijn kansrijke nieuwe toekomstperspectieven? In dit ontwerpend onderzoek wordt dit verkend.

Kernkwaliteiten

De Naad van Brabant is een lange, smalle strook die over vrijwel de gehele lengte van west naar oost Brabant loopt. Het gebied vormt de scheidslijn tussen de hoger gelegen drogere zandgronden in het zuiden en de lager gelegen, nattere zee- en rivierkleigronden in het noorden. Het is het grootste aaneengesloten kwelgebied van Brabant dat bijzondere natuurwaarden herbergt. De unieke condities zijn in het verleden benut als verdedigingswerk (Zuiderwaterlinie) als vestigingslocatie voor dorpen en steden (Brabantse stedenrij) en bood bijzondere condities voor streekgebonden producten (denk aan leer en bier).

Opgaven: watertransitie nodig

De Naad van Brabant is in de huidige situatie vrijwel onherkenbaar. Het gebied is ontwaterd en geoptimaliseerd voor landbouwkundig gebruik en door aanpassingen in het watersysteem, toenemende verstedelijking en intensiever grondgebruik in Brabant neemt de hoeveelheid kwel gestaag af. Alleen in de natte natuurparels komen de bijzondere condities nog echt tot expressie. Het water- en bodemsysteem van Brabant loopt tegen zijn grenzen aan. Er manifesteren zich steeds meer problemen op het gebied van waterkwantiteit en waterkwaliteit die effect hebben op natuur, landbouw, stedelijke functies en de drinkwatervoorziening. Als gevolg van klimaatverandering en bevolkingsgroei zullen de knelpunten in de toekomst versterken. Er is een watertransitie nodig.

Perspectieven

Hoe zou een watergevormde Naad van Brabant er in de toekomst uit kunnen zien en welke ruimtelijke betekenis kan het gebied hebben? Aan de hand van vier perspectieven worden mogelijke ontwikkelrichtingen verkend. De perspectieven zijn onderling te combineren.

Transitiepaden

Onze verwachting is dat de transitie van de Naad onvermijdelijk is en gedreven zal worden door ontwikkelingen in het klimaat, de maatschappij en de economie (externe factoren). Vanuit de overheid kan dit geleid en gestimuleerd worden. Een aantal aspecten is hierbij van belang. Het bieden van innovatie en experimenteerruimte, eerlijke betaling van groen/blauwe diensten en verrekening tussen gebieden, voldoende beleidsruimte en ruimhartige transitievergoeding waar nodig en een gebiedsgerichte aanpak. Het is duidelijk dat er in de toekomst verschillende samenwerkingsconsortia van belanghebbenden zullen moeten worden gevormd om de duurzame transitie van de regio te garanderen.