Resultaat
Watersysteem
Door de peilverlaging in het veengebied en de bemaling van de diepe veenpolders wordt de toestroom van diep grondwater versterkt. Hierdoor verdrogen natuurgebieden, wordt zoute kwel aangetrokken uit de Waddenzee en degradeert de vruchtbaarheid van de bodem. Bij de oxidatie van het veen komt daarnaast veel CO2 vrij.
Meer ruimte voor water
Een toekomstbestendig watersysteem betekent vooral het creëren van ruimte om het gebiedseigen zoetwater langer vast te houden en vertraagd af te voeren. Dit kan door boezems, en daarmee bergingscapaciteit, te vergroten, het beeksysteem natuurlijker te maken en het vernatten van de diepe polders om tegendruk te bieden aan kwel.
Robuust
Door te denken vanuit een toekomstbestendige watersysteem en de bodemopbouw ontstaat een nieuwe ruimtelijke ordening van productieomstandigheden voor het gehele Lage Midden. De resultante is dat de bodemdaling wordt afgeremd – en in delen zelfs kan worden gestopt – en dat de CO2-uitstoot fors verminderd.
Opbrengsten
De vermeden CO2-uitstoot door deze aangepaste vormen van landgebruik is aanzienlijk. De ‘opbrengst’ in vermeden klimaatlast kan oplopen tot 30 miljoen euro per jaar bij een CO2-prijs van 30 euro per ton. Het atelier suggereert gebieds- garantiefondsen die worden gevoed vanuit de ‘opbrengsten’ om de benodigde aanpassingen te financieren.
Goed boeren
Ook wordt er de ontwikkeling van natter ‘hooiland’ voorgesteld voor de productie van voer, wat ook de weidevogels, biodiversiteit en ruimtelijke kwaliteit ten goede zal komen. Berekeningen laten zien dat de voer- en mestbalans van de boeren sluitend kan worden en het goed boeren blijft in het Lage Midden.
Waarden
In het Lage Midden kan niet alleen de toekomstige boer een goede boterham blijven verdienen. Het wordt ook een veel aantrekkelijker en toegankelijker uitloopgebied wordt voor inwoners van omliggende stedelijke gebieden als Drachten, Heerenveen, Sneek en Leeuwarden.