De eensgezindheid over de kwaliteiten van het gebied ADD was opvallend. De openheid, rust en ruimte werden als de belangrijkste gebiedskwaliteiten benoemd, met een vitale agrarische sector als ondersteunende factor van betekenis. Verder werd groot belang gehecht aan de schaal van de ontwikkelingen op het gebied van woningbouw, toerisme en recreatie: de kleine schaal en de menselijke maat horen bij ADD als gebied. Grootschalige ontwikkelingen passen niet bij de gebiedskarakteristiek en vallen uit de toon. De potenties van het dorp Aldeboarn, met zijn grote cultuurhistorische kwaliteiten, om zich te ontwikkelen als het kloppend hart van het gebied en als uitvalsbasis om het gebied te verkennen werden hoog aangeslagen.
Veen + Weide
Verkenning bouwstenen gebiedsplan Aldeboarn De Deelen
Binnen het kader van het gebiedsproces Aldeboarn - De Deelen (ADD) zijn ontwerpateliers georganiseerd voor de thema's Rood, Recreatie & Toerisme en Energietransitie. In deze ateliers zijn bouwstenen opgehaald voor het integraal gebiedsplan ADD, in het kader van het Veenweideprogramma 2021-2030. In de werkgroepen zaten ondernemers, boeren, burgers, overheden en belanghebbenden, maar ook deskundigen van buiten ADD. In samenwerking met Altenburg & Wymenga, die de thema's water, landbouw, ecologie, landschap en cultuurhistorie hebben behandeld, is gestart met een verkenning naar een toekomstbestendige inrichting van ADD. Het resultaat is een verkenning van de kansen die er liggen om ADD integraal als gebied te versterken en bij te dragen aan de totstandkoming van de doelen uit het Veenweideprogramma.
Resultaat
In essentie gaat het om het op gang brengen en stimuleren van verspreide en (vooral) kleinschalige ontwikkelingen waarvan de spin-off ook ADD als geheel ten goede komt. Daarbij is een eigen vorm van gebiedsregie voor ADD nodig, waarin overheden, (agrarisch) ondernemers, bewoners en belangenorganisaties hecht samenwerken en de meerwaarde van de afzonderlijke projecten voor ADD als geheel steeds in het oog houden. Het Integraal Ontwerp Gebiedsplan dient als gemeenschappelijk perspectief en leidraad voor de verschillende partijen. Om in te kunnen spelen op kansen die zich in de loop der jaren zullen voordoen als gevolg van de landbouwtransitie, de ontwikkeling van het Nationaal Park Nieuwe Stijl en van mogelijk nieuw beleid, is een flexibel gebiedsplan nodig waarin ook tijdelijke functies een plek kunnen krijgen.
Het hiervoor geschetste perspectief vraagt ook organisatorische en instrumentele uitwerking. Met name op het gebied van de rode (erf)ontwikkelingen en energie zijn ruimte in regelgeving en een stimulerend beleid noodzakelijk. Het laadvermogen van de erven, hun mogelijkheden voor een (multi)functionele invulling en de uitstraling en inrichting hiervan vragen om een zekere mate van vrijheid maar tegelijkertijd om een kwaliteitskader. Kleinschalige energiewinning op daken, erven en de rand Aldeboarn vraagt in essentie om hetzelfde. Het vaststellen en omschrijven van een eenduidig kwaliteitsbeeld in het gebiedsplan-proces is dus essentieel om de kwaliteiten van ADD te bewaken.