projectleider, landschapsarchitect

Tim Kort

In de projecten waar hij aan werkt is hij opzoek naar het ‘Gesamtkunstwerk’. Hij streeft naar een plan waarbinnen diverse schaalniveaus met elkaar communiceren, de (historische) context geëtaleerd wordt en mens en natuur in balans is.

Achtergrond

Tim Kort (1987) studeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, waar hij in 2018 zijn Master Landschapsarchitectuur behaalde met zijn afstudeerplan ‘Klimaatschap Amstelland’. Daarvoor studeerde hij aan de Hogeschool Larenstein en de middelbare tuinbouwschool. Sinds 2019 is hij als landschapsarchitect werkzaam bij H+N+S Landschapsarchitecten nadat hij zes jaar heeft gewerkt voor Bureau B+B en twee jaar voor DELVA Landscape Architects.

Aandachtsvelden

De duurzame regio

Nederland is een klein land waar vele belangen het landschap beïnvloeden. We zijn een land van contrasten: hyper efficiënt en tegelijkertijd hyper divers. Een land dat door eeuwen van sleutelen aan het landschap internationaal symbool staat voor maakbaarheid. Steeds vaker blijkt echter dat de maakbaarheid haar grenzen bereikt. Biodiversiteit, cultuurhistorische landschapselementen en belevingswaarde staan onder druk.

De ogenschijnlijke tegenstellingen vormen voor Tim een onuitputtelijke inspiratiebron om te komen tot innovatieve samensmeltingen, waarbij maakbaarheid hand in hand gaat met natuurlijke elementen en systemen. Met onder andere zijn afstudeerplan ‘Klimaatschap Amstelland’ en zijn bijdrage aan de Nationale Omgevingsvisie Flevoland heeft hij bewezen vernieuwend te zijn. In de visie ‘Klimaatschap Amstelland’ biedt hij handvatten om te komen tot een inclusieve inrichting van het Nederlandse landschap, waarmee de CO2-uitstoot van veengebieden een halt wordt toegeroepen.

Het landschapsplan voor de Haarlemmermeerpolder toont aan dat Tim zijn creativiteit inzet om opgaven met elkaar te verbinden. Zo worden uitdagingen omgevormd tot kansen, wat leidt tot een kwalitatief hoogwaardig landschap voor een breed scala aan gebruikers.

Klimaatadaptieve steden

De gebouwde woonomgeving is niet alleen een accumulatie van tijdslagen en persoonlijke ervaringen, maar ook een plek waar specifieke flora en fauna zich ontwikkelen en waar infrastructuur-, water- en afvalstromen samenkomen. In steden, en met name aan de stadsrand, is de biodiversiteit per vierkante kilometer het hoogst.

Tim ziet het verbinden van de klimaatopgave in de stad, zoals het bufferen van water in de openbare ruimte, als een kans om nieuwe waarde toe te voegen aan de woonomgeving voor zowel mens als natuur. Zo draagt hij bij aan het verbeteren van het woonklimaat voor iedereen.

Erfgoed in de stad

De opkomst van de citymarketeer laat zien dat steden en dorpen op zoek zijn naar een uniek verhaal. Vaak liggen deze verhalen verscholen in de historische archieven, kleine verwijzingen in gevels, een verloren beekloop of simpelweg de straatnaam. In dat geval volstaat het etaleren van het (verloren) verhaal. Soms ontbreekt het aan een historische onderlaag zoals in de satellietsteden die zijn ontstaan door de exponentiële bevolkingsgroei na de Tweede Wereldoorlog. In dat geval kan gezocht worden naar een nieuw verhaal. Wat beide situaties delen is dat de inrichting en de detaillering van de openbare ruimte een grote invloed heeft op de belevingswaarde van de stad, het dorp of de straat. Tim heeft tijdens zijn werk bij Bureau B+B aan een groot scala stadsvisies en inrichtingsplannen gewerkt. Hij excelleert naarmate de uitvoering van het plan dichterbij komt. Hij zoekt naar (historische) aanwijzingen in de stad om de visie op de stad, het ontwerp van het plein en de detaillering van de straat meer waarde te kunnen geven.