Met ‘Tweestromenland’ hebben H+N+S Landschapsarchitecten en Palmbout Urban Landscapes in het kader van de 12e editie van de Eo Wijers prijsvraag een plan gemaakt voor een toekomstbestendige Rijn-Maasmonding. Ons plan is door de jury uitgeroepen tot winnaar voor de regio Rijn-Maasmonding.
Nieuws
Winnaar 12e Eo Wijersprijs voor de regio Rijn-Maasmonding
H+N+S Landschapsarchitecten feliciteert Neder|land|schap en Werkend Landschap met hun landelijk winnende inzending Aardkundig Fundamentalisme! Wij zullen de komende tijd samen met onze partners doorpakken om Tweestromenland verder uit te werken.
Tweestromenland vormt een nieuw hoofdstuk in het verhaal over Rotterdam, dat in de afgelopen eeuw sterk werd gekleurd door trots op de industriële werkstad van opgestroopte mouwen en rokende schoorstenen. De komende eeuw zal de stad groen en blauw worden gekleurd. Door de open verbinding met de zee te koesteren en het zelfbouwende vermogen van de delta volop te benutten wordt een met de zeespiegelstijging meegroeiend fundament gelegd voor de deltastad van de toekomst. Binnen dit groen-blauwe raamwerk wordt wonen en werken beter geïntegreerd. Soms verweven op buurtniveau, soms meer op gepaste afstand met authentieke deltanatuur als buffer.
De jury prees de wijze waarop wij met dit ontwerp de natuur het werk laten doen. Zo stellen we voor om te stoppen met het baggeren van de Nieuwe Waterweg, zodat deze waterloop verandert in een natuurlijke riviermonding waar zand en slib worden ingevangen. Stormvloeden en zout water kunnen daardoor minder ver de rivier, de stad en het achterland binnendringen, waardoor maatregelen tegen de effecten van zeespiegelstijging binnen de perken kunnen blijven. De Rotterdamse havens en hun achterland blijven bereikbaar voor grote zeeschepen omdat het Calandkanaal in ons voorstel via een nieuwe sluis wordt verbonden met de Botlek. De afzetting van zand en slib zorgt voor natuurlijke oevers en er ontstaat een afwisselend rivierlandschap dat Rotterdamals deltastad weer tot een aantrekkelijke en authentieke plek maakt om te wonen, te werken en te recreëren.
In het juryrapport lezen wij: “De Nieuwe Waterweg is het symbool van een economie die 150 jaar het karakter van Rotterdam heeft bepaald. Daar een einde aan maken als startpunt voor een nieuwe fossielvrije economie in een landschap dat door natuur en techniek gevormd wordt – het is iets wat de jury de Rotterdammers graag toewenst.”
Team
- Deltastad / TU Delft: Han Meyer
- H+N+S Landschapsarchitecten: Jasper Hugtenburg, Léa Soret en Marijne Kreulen
- Palmbout Urban Landscapes: Sarah Huijbregts, Ruben Hoek en Marcel van der Meijs
- Erasmus Universiteit: Bart Kuipers
- ARK Rewilding Nederland: Esther Blom
- Namens WWF: Alphons van Winden
H+N+S won eerder de Eo Wijersprijsvraag met Plan Ooievaar in 1985, wat de opmaat vormde van de oprichting van ons bureau in 1990, en later in 2015 met S3H-BTK (ex aequo) en in 2020 met De Eeuwige Bron.