Nieuws

4 mei herdenking op Paradeplein NMM

7 mei 2025
Soesterberg

Aan de vooravond van onze bevrijding 80 jaar geleden is in Nederland stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog en conflicten sinds het uitbreken van WOII. Het Stiltegebied met het Paradeplein op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, ontworpen door H+N+S, is een van de locaties waar jaarlijks een (besloten) 4 mei herdenking plaats vindt.

“Vandaag denken we aan iedereen die niet terugkeerde. En aan iedereen die nu, in deze tijd, zijn leven in de waagschaal stelt.” Aldus defensieminister Ruben Brekelmans op 4 mei 2025 bij het Monument voor Gevallen Vliegers op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Brekelmans sprak de aanwezigen toe, nadat de herdenkingsceremonie op de voormalige vliegbasis Soesterberg die traditiegetrouw plaats heeft bij het ‘Monument voor de Gevallen Vliegers’, was geopend door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal André Steur.

Defensieminister Ruben Brekelmans bij het Monument voor Gevallen Vliegers op de voormalige vliegbasis Soesterberg © Ministerie van Defensie

“We herdenken hen die vlogen, vochten en vielen”

Brekelmans: “Vandaag herdenken we hier op deze plek hen die vlogen, vochten en vielen. Zij gaven hun leven, zodat wij dat van ons in vrijheid kunnen leven. Zij vochten voor mensen die ze nooit zouden ontmoeten, voor een toekomst die ze zelf niet zouden meemaken. Dat is de kern van ware moed.”

Steur refereerde in zijn toespraak aan de kernwaarden van een militair: “Je zet je eigen persoonlijke belangen, je comfort en je leven vol gemak opzij... om te dienen. Je dient de ander, het team, de missie, de krijgsmacht, Nederland, onze bondgenoten.”

Missing man formatie

Bij de druk bezochte ceremonie waren ook militaire vertegenwoordigers van diverse bondgenoten aanwezig uit o.m. de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen maar ook Oekraïne en Duitsland aanwezig. Aan het eind van de herdenking volgde een fly by van 4 F-35 gevechtsvliegtuigen. De toestellen vlogen in een zogenoemde missing man formatie boven het monument. Exact ter hoogte van het Paradeplein verliet één van de toestellen de formatie als symbool en ter ere van de gevallen kameraden.

Minister Brekelmans en luitenant generaal Steur troffen elkaar later op de dag opnieuw, toen bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Daar legde de Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelheim en de operationele commandanten een krans voor alle militairen en al het koopvaardijpersoneel, omgekomen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij vonden de dood tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadien in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.