Buitenruimte + erfgoed

Herontwikkeling Duivenhuis ARTIS

Midden in ARTIS liggen vlakbij elkaar twee oude dierverblijven – het Duivenhuis en de Moeflonstal – die al jaren niet meer in gebruik zijn. De beide gebouwtjes worden herontwikkeld en krijgen een nieuwe functie voor het publiek. Het rijksmonumentale Duivenhuis krijgt een horecafunctie. De nabijgelegen moeflonstal wordt een speelplek voor de kleintjes. H+N+S maakte samen met Atelier Front het ontwerp voor de vernieuwing van beide gebouwtjes en de omgeving. Het ontwerp voor het Duivenhuis is in samenhang met het ontwerp voor de Moeflonstal gemaakt.

Visie

Als onderdeel van de ARTIS-visie is ARTIS voortdurend bezig met het verbeteren van het dierenwelzijn. Het Duivenhuis is net als de Moeflonstal ongeschikt om nog dieren in te houden.

Huidige situatie Duivenhuis

Tegelijkertijd zijn beide gebouwtjes beschermd als monument. In lijn met haar missie en visie is namens ARTIS uitgebreid onderzoek gedaan naar herbestemming. Het erfgoed wordt zo behouden maar krijgt een nieuwe bestemming: ‘behoud door ontwikkeling’. De Moeflonstal wordt gerestaureerd en wordt een speelplek voor de kleintjes. Het Duivenhuis krijgt na restauratie een nieuwe functie als horecagelegenheid met op de verdieping een vergaderruimte.

Plankaart moeflonstal en duivenhuis

Ruimtelijk concept

Het historische ARTIS-park kent een opzet van 'eilanden', die elk een eigen karakter hebben. De paden – overal met dezelfde gele ‘ARTIS’-klinker bestraat – zorgen voor samenhang tussen de 'eilanden'.

Het 'eiland' waar het Duivenhuis en ook het voormalige verblijf van de prairiehonden in ligt blijft één geheel: één perk met één identiteit. De sfeer van de beplanting loopt dus door. Samen met de beplantingsexpert van ARTIS wordt het beplantingsplan aangepast aan de nieuwe functie van het Duivenhuis en de nieuwe functie voor het voormalige verblijf van de prairiehonden.

Ruimtelijk concept duivenhuis

Plaatselijk worden enkele hoge heesters/struiken verwijderd om het Duivenhuis wat meer vrij te zetten en zo te tonen aan het publiek, om een doorzicht naar de Moeflonstal te krijgen en tot slot om ruimte te maken voor een horecaterras met pergola.

Plankaart Duivenhuis

Uitwerking

De houten pergola markeert het horecaterras op een architectonische manier. Onder de – deels met groen begroeide - houten constructie ontstaat een intieme zitplek. Dit wordt door lijnen met verlichting nog eens extra aangezet.

De pergolaconstructie is in het terreinontwerp opgepakt: in de halfverharding zijn 15x15 tegels opgenomen die lijnen vormen, uitgelijnd met de kolommen van de pergola. Rondom het zitdeel ligt een dubbele rij tegels om het terras af te kaderen van de omgeving, als een soort 'biesje'. Tevens fungeert deze als lekrand voor druppelend water van de pergola wat ongewenste kuilen in de halfverharding veroorzaakt.

Tussen de kolommen van de pergola liggen rijen 15x15 'tegels', die het terras opdelen in verschillende segmenten.

Vanaf het terras leiden nieuwe paden richting de nieuwe speelplek bij de Moeflonstal en – voor de wat oudere kinderen – de avontuurlijke klauterroutes door het naastgelegen jaguarverblijf.

Het meubilair op het terras volgt de huisstijl van ARTIS. De kleine tafels en stoeltjes zijn als bestaand, op bijvoorbeeld het Artisplein of bij de Volharding. Ook de speciale lange 'biertafels' worden uitgevoerd in de vaste kleur volgens de ARTIS-huisstijl. Als het goed is kan de bezoeker vanaf 2025 terecht bij het nieuwe Duivenhuis voor een versnapering.